Naeem Mohaiemen

Naeem Mohaiemen
Dva sastanka i sprovod

2017.
88 minuta

„Treći svijet nije mjesto, nego projekt“, navodi se u knjizi The Darker Nations iz 2007. Trebao je to biti utopijski savez u kojemu bi globalni jug rekonfigurirao rukovođenje planetom, okončavajući euro-američku dominaciju. Dva sastanka i sprovod tro-kanalna je video instalacija koja prikazuje nade i mane Pokreta nesvrstanih, postbandunški savez nacija globalnog juga koji je zagovarao alternative hladnoratovskim polaritetima – socijalističkom totalitarizmu pod sovjetskom kontrolom, UN-ovom ćorsokaku pod Američkom dominacijom, te realpolitičkoj partiji šaha s europskim kolonijama kao pijunima. Pokret je pokušao stvoriti „treći put“, ali paralelno sudjelovanje nekih zemalja članica u „Islamskom bloku“, pogonjenom naftnim dolarima, razbilo je ovu krhku koaliciju. Dva sastanka i sprovod istražuje „preokret“ koji se dogodio između sastanku Nesvrstanih 1973. u Alžiru, i sastanka Organizacije islamske suradnje (OIC) 1974. u Pakistanu. Trasirajući put ostataka transnacionalne arhitekture (Niemeyer, Moretti, Le Corbusier) u New Yorku, Alžiru i Dhaki, ovaj projekt razmatra eroziju ideje Trećeg svijeta kao mogućeg prostora dekolonizacije, kao i uvijek nesavršenog razumijevanja socijalizma. Razgovori između Vijayja Prashada, Samije Zennadi, Atefa Berredjema, Amirula Islama i Zonayeda Sakija sagledavaju kontradikcije pokreta za dekolonizaciju koji su propustili osloboditi vlastito vodstvo.

Naručitelj: documenta 14 (Njemačka). Ostali naručitelji: Sharjah Art Foundation (UAE) i Ford Foundation/Just Films (SAD). Podržali: Bengal Foundation (Bangladeš); Tensta Konstshall (Švedska); Arts Council (VB). Dodatno podržali Tate Films (VB), te Experimenter (Indija).

Naeem Mohaiemen se u istraživanju koncepata internacionalizma Trećeg svijeta i svjetskog socijalizma koristi se filmom, instalacijama i esejima. Unatoč naglašavanju pogrešnog prepoznavanja lijevih tendencija, u radu je nada za budućnost internacionalne ljevice, kao jedine alternative rasnim i vjerskim getima. Mohaiemenovi projekti predstavljeni su na documenti 14 (Atena/Kassel), u Muzeju Mahmoud Darwish (Ramallah), Metalworkers’ Union (Budimpešta), Dox Center (Prag), MoMA PS1 (New York), Tate Britain (London), te na bijenalima u Veneciji, Sharjahu, Bukureštu i Lahoreu. Mohaiemen je 2018. godine nominiran za nagradu Turner, uz Forensic Architecture, Charlotte Prodger i Lukea Willisa Thompsona.