Nina Bunjevac

Nina Bunjevac

Bezimena

2018.

Bezimena, roman/slikovnica za odrasle u noir stilu, modernizirana je verzija mita o Artemidi i Sipretu. Artemida je Zeusova kći i djevičanska boginja lova i rađanja, a njezin dominij obuhvaća planine, rijeke i luke. Sipret je mladić kojeg je Artemida pretvorila u djevojku kao kaznu za pokušaj silovanja jedne djevice iz njene kohorte. Malo toga je napisano o ovom mitu, većinom u formi fusnota i ovlašnog spomena. Međutim, prema nekim izvorima čin silovanja dogodio se u potpunosti.

Posvećena svim zaboravljenim i bezimenim žrtvama seksualnog nasilja, ova knjiga postavljena je nasuprot umjetničinog vlastitog životnog iskustva dislokacije i društvenog kolapsa, čemu je svjedočila kroz raspad Jugoslavije i njene potisnute povijesti imenovanog i neimenovanog nasilja. Koristeći klasični mit kao polazišnu točku, umjetnica gradi priču koja funkcionira kao parabola koja prekida tišinu koja je obavijala najtraumatičnije momente – kako njene osobne povijesti, tako i onih kolektivnih povijesti.

Najveći utjecaj na vizualni i narativni stil Bezimene izvršili su noir klasik Ljudi mačke, CocteauovaOrfička trilogija i televizijska drama Raspjevani detektivDennisa Pottera.

U sklopu 2. Bijenala industrijske umjetnosti biti će predstavljena selekcija printeva iz grafičke noveleBezimena. Sama knjiga biti će objavljena u kolovozu 2018., a Ici Même i Fantagraphics distribuirat će ju u travnju 2019.

Iako je rođena u Kanadi, Nina Bunjevac provela je formativne godine u Jugoslaviji, gdje započinje s umjetničkim obrazovanjem, prije nego što se vratila u Kanadu početkom rata u devedesetima. Obrazovanje je nastavila u polju grafičkog dizajna na poznatom Umjetničkom centru tehničke škole u Torontu, diplomiravši na odsjeku crtanja i slikanja OCAD-a. Nakon što je deset godina gradila karijeru u likovnim umjetnostima, kroz rad na skulpturalnim instalacijama otkrila je strast prema narativnosti, te se naposljetku vratila mladenačkoj strasti prema stripovima. Nina Bunjevac je producirala tri grafička romana –Heartless, New York Timesov bestseller Otadžbina i Bezimena. Njeni radovibili su izlagani na mnogim međunarodnim izložbama te prikazani u više časopisa, poput Best American Comics, Le Monde Diplomatique i Art Revue. Umjetnica živi u Torontu, gdje dijeli svoje vrijeme između stripova, ilustracija, podučavanja i likovnih umjetnosti.