Maryanto

Maryanto

TERRAGOUGING

2018.

Maryantov rad zabija povijesne slike krajolika unutar njegovih velikih zidnih ugljenih crteža. Prikazuje krajolike u transformaciji. Takvi prizori odražavaju dinamiku u kojoj je fizički prostor strukturiran društvenom i političkom praksom i postaje prostor percepcije i vidljivosti načina na koji se mjesta vežu uz povijest, ideologiju i identitet. Kako se službena politika mijenja s ideologijom, tako se mijenja i krajolik. U Indoneziji, zemlja je bila izložena kolonijalnom iscrpljivanju, duhanskim plantažama, industrijskoj eri, agrarnoj revoluciji, vladinim poticajima za uzgoj riže, međunarodnoj korporativnoj eksploataciji ruda i palminog ulja te ekstrakciji minerala, a da ne spominjemo reformsku fazu iz 1998., što je sve, zajedno s rasizmom i religijom, utjecalo na nju. Sublimno tu srasta s profitabilnim.

Kolonijalna i neokolonijalna žudnja za resursima stvara tenzije i konflikte između ekonomije i svakodnevnog života ljudi. Eksploatacija u Indoneziji događala se stoljećima, a Maryanto staje u obranu indonezijskog krajolika. Iako ljudi zbog vlastitog osjećaja iznimnosti mogu vjerovati da nisu dio šireg ekosustava, Maryanto ih vraća natrag u njega.

Riksa Afiaty & Charles Esche

Maryantova (rođen 1977., živi i radi u Yogykarti) umjetnička djela služe kao oblik pričanja priča, odajući jak dojam kazališne pozornice. Njegovi radovi koriste povijesno istraživanje, mitove i priče kombinirajući ih s umjetnikovom maštom kako bi konstruirali oblike i slike. Dramatične i romantične crno-bijele instalacije sastavljene od slika, bakropisa i velikih ugljenih crteža rezultiraju konstrukcijama krajolika. Već nekoliko godina radi na kompleksnoj temi prirodnih resursa, njihove eksploatacije i učinaka koje ona ima kako na zemlju, tako i na njezinu politiku. Kako bi odgovorio na tu kompleksnost, koristi se svakodnevnim opservacijama o životu u Indoneziji, kao i formalnim iskustvom u umjetničkom radu na Indonezijskom institutu za umjetnost u Yogykarti, te rezidencijama u Nizozemskoj na Rijksakademie van Beeldende Kunsten i programu Escuela de Orient na Casa Asia u Barceloni. Umjetnik uspoređuje i istražuje povijest kolonijalizama u različitim državama, pokušavajući razumjeti njezinu ulogu u alokaciji resursa. Maryanto je nedavno sudjelovao na Bijenalu u Yogykarti (2015.), Bijenalu u Jakarti (2015.), Moć i druge stvari / Europalia, Bozar (2017.), ACC-Rijksakademie (2018.)…