Luiza Margan

Luiza Margan

Izvođenje spomenika

2014.

Serija foto-kolaža suprotstavlja arhivske fotografije koje je Margan pribavila iz obiteljskog foto-arhiva skulptora Vinka Matkovića fotografijama koje je napravila u vlastitom studiju. Povijesne fotografije prikazuju Matkovića kako u svom riječkom studiju (1955.) pozira ispred različitih proizvodnih stadija njegove monumentalne brončane skulpture Spomenik oslobođenja, koja prikazuje grupu od tri partizanska ratnika. Fotografije Matkovića u kolažu su s fotografijama Luize Margan koje je prikazuju u različitim fizičkim akcijama u studiju.

Preklapanje dviju vrsta fotografija ne upućuje samo na historijske razlike (samo)reprezentacije i umjetničkog rada, već i na humorističan način zapliće rodne odnose i reprezentacije historijskih narativa. Margan je u svojim fotomontažama posebno zainteresirana za reprezentacije ženskih partizana (jedina žena i jedina „alegorična“ reprezentacija partizana u grupi), koje se pojavljuju u direktnoj vezi s Marganičinim kretnjama u foto-performansu.

(L.M.)

Luiza Margan, rođena je u Rijeci, a živi na relaciji Beč – Rijeka. Završila je umjetničke akademije u Ljubljani i Beču. Radila je na projektima i umjetničkim rezidencijama u Italiji, Južnoj Koreji, Mexico Cityju, New Yorku i Francuskoj, a krajem 2018. boraviti će na četveromjesečnoj umjetničkoj rezidenciji u Istanbulu. Izlagala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama te je realizirala niz intervencija u javnom prostoru.

www.luizamargan.net