CANAN

CANAN

Striga

2018.

Ljubaznošću umjetnice &BüroSarigedik

SAHA je pružila podršku za realizaciju rada CANAN.

CANAN zauzima feminističku poziciju u odnosu na korektivnu i normativnu ulogu društvenih institucija i različitih religijskih, političkih i patrijarhalnih temelja koji strukturiraju svakodnevni život u Turskoj. CANAN je 2015. godine odbacila svoje prezime, protestirajući protiv zakona koji daje njenom bivšem mužu pravo da odlučuje smije li ga nastaviti koristiti.

Striga (Witchweed) nova je site-specific instalacija koja nastaje za prostor Galerije Amfiteatar, u povijesnom lokalitetu Arene – rimskog amfiteatra u Puli, jedne od šest najvećih sačuvanih rimskih arena, izgrađene između 27. godine pr.n.e. i 68. godine n.e. Sastavljena od svjetlosnih kinetičkih objekata koji stvaraju efekt kazališta sjena, Striga (Witchweed) se referira na istarske narodne priče o vješticama, kao i na božicu Nemezu i perzijskog boga Mitru čija su svetilišta bila dio izvornog amfiteatra. Njen bujan vizualni vokabular nalik klasičnim otomanskim minijaturnim iluminacijama I kaligrafiji, u ovom je radu inspiriran i proširen brojnim adaptacijama uzetim iz originalnih povijesnih formi te uvezan u kolaž.

Umjetnica spaja povijesne motive pronađene u Puli s mitološkim figurama drugih kultura i povijesti, kako bi stvorila specifičan ikonografski amalgam. U svom radu prisvaja, između ostalog, narodne priče o istarskim vješticama, štrigama, biljku koja se zove striga a koja se koristila u ljekovite svrhe, te reference na dva božanstva – Nemezu i Mitru. Nemeza – čije ime potječe od grčkog glagola „nemein“ (νέμειν), što znači distribuirati ili dijeliti – važe sreću i nesreću ljudskih bića, te je poznata kao božica proročanstva. Mitra je bog dualizma, a smatra se posrednikom i mirotvorcem među narodima. Ovaj zavodljiv imaginarij, ona koristi za nove priče rasvjetljavajući kolektivno nesvjesno koje se proteže kroz mnogo stoljeća i teritorija, te kreira neuhvatljiv krajolik slika i njihovih refleksija.

CANAN je rođena 1970. godine u Istanbulu, a diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti univerziteta Marmara u Istanbulu. Sudjelovala je na rezidencijalnim programima u Istanbulu, SAD-u i Njemačkoj. CANAN živi i radi u Istanbulu.

Njene samostalne izložbe, između ostalog, uključuju:Behind Mount Qaf, Arter Space for Arts, Istanbul, 2017.; Shining Darkness, Rampa Gallery, Istanbul, 2016.; I Beg You Please Do Not Speak To Me Of Love, Siyah Beyaz Gallery, Ankara, 2014.; Even a Cat Has a Mustache, Gallery X-ist, Istanbul, 2010.; Segregate, KIBLA Multimedia Center, Maribor, 2010.i …finally you are in me, Istanbul, 2000. Sudjelovala je u brojnim grupnim izložbama: Beyond the Words, 4th Mardin Biennial, Mardin, 2018.; Banu-Hakan Carmikli Collection, First Round, Galata Rum Okulu, Istanbul, 2018.;Home Strike, Letrangere Gallery, Pariz, 2018.; A good Neighbour, Pinakothek der Moderne, München, 2017; What Keeps Manknd Alive?, 11. Istanbulski bijenale, Istanbul, 2009.; Global Feminism, Brooklyn Museum, New York, 2007.