Selma Selman

 

Selma Selman

Ti nemaš pojma

2016.

 

Noćne čuvarice/autoportreti

  1. – serija u nastanku

 

Ja sam umjetnica romskog podrijetla rođena u Bosni i Hercegovini. Moj rad otjelovljuje borbe mog života, kao i borbe moje zajednice, tako što koristi raznovrsni set taktičkih medija, poput performansa, crteža, slike, fotografije i video instalacije. Definiram se kao umjetnica romskog podrijetla, a ne kao romska umjetnica – suptilna, ali ključna razlika u mom radu. Moj je cilj rasplinuti predrasude koje esencijaliziraju i reduciraju moju zajednicu na njen najmanji zajednički nazivnik, uskraćujući im čak i pravo za samoekspresiju. Koristim svoje vlastito porijeklo kao leću kroz koju mogu istražiti konceptualne i praktičnih posljedice univerzalnosti, u vidu konkretnih materijalnih uvjeta kojim je podređena moja zajednica.

Političko opredjeljenje moje prakse generirano je kolektivnim i individualnim iskustvima mog života na selu, gdje obični ljudi, svakodnevne situacije i prozaični socijalni odnosi mogu poslužiti kao medij za moja umjetnička djela. S obzirom na to da pripadam Romima, koristim nekoliko medija kako bih ujedno amplificirala i zaštitila moje individualno i socijalizirano tijelo. Cilj mog rada je prikaz kako žensko tijelo utječe na društvo i načina na koji društvo utječe na njega, kao i demantiranje romantizirane, orijentalizirane slike ciganske žene, egzotične u svojim šarenim suknjama i sa svojim senzualnim okretima, s krvavim očima i bezbrižnom naravi. U svojim performansima fizički konfrontiram apstraktnije, ali i otjelovljene ideje cisheteropatrijarhata, kao i antiromskog rasizma, endogene i egzogene romskom historijskom iskustvu, tako što identificiram i djelujem na promjenjive točke socio-spacijalne intervencije.

(S.S.)

 

Selma Selman, umjetnica i aktivistica, rodila se 1991. godine u Bihaću u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je slikarstvo na Univerzitetu u Banja Luci, a 2018. diplomirala je na Sveučilištu Syracuse University i stekla M.F.A. iz likovnih umjetnosti – transmedije, vizualnih i performativnih umjetnosti.

Selma je bila suradnica na Roma Graduate Preparation Program, na Central European University  u Budimpešti u Mađarskoj. Iste godine, 2014. dobila je i prestižnu nagradu Zvono, koja nagrađuje najboljeg mladog umjetnika u BiH rezidencijom u New Yorku. Selman je 2012. sudjelovala na International Summer Academy u Salzburgu u projektu Tanie Bruguerae Arte Util, a 2017. godine osvojila je nagradu Trieste Contemporanea, za najbolju mladu europska umjetnicu. Njeni radovi međunarodno su prikazani: Hero Mother u Kunstquartier Bethanien, Berlin (2016.), Identification Field exercises after Katalin Ladik, acb Gallery, Budimpešta (2017.). Samostalne izložbe uključuju: You Have No Idea, agnès b. Gallery Boutique, New York (2017.), I exist, Gallery Schleifmühlgasse 12-14, Beč (2016.), AEG vampyr 1400, acb Attachment, Budimpešta, (2017).

Selman je osnivačica organizacije Marš To School/Go The Heck to School čiji je cilj ojačati djevojke diljem svijeta koje se suočavaju sa siromaštvom i društvenim neprihvaćanjem. Uz to je i suosnivačica projekta za popularizaciju suvremene umjetnosti u BiH APARTMAN. Živi i radi u SAD-u i Europi.