Zanny Begg & Elise McLeod

Zanny Begg & Elise McLeod

Grad dama

2017.

slučajno generirani uzorci u trajanju od 20 min.


Produkcija: Company Vs
Razvoj softvera: Andrew Nicholson
DOP: Laurent Chalet
Oblikovanje zvuka: James Brown
Glumice: Marie Rosselet Ruiz, Tasmin Jamlaoui, Sonia Amori, Juliette Speck, Coline Beal, Garance Kim, Katia Miran i glas David Seigneur
Uz sudjelovanje: Hélène Cixous, Silvia Federici, Sam Bourcier, Fatima Ezzahra Benomar, Sharone Omankoy & Françoise Picq.
Muzika: Mere Women, La Catastrophe and La Parisienne Libérée
Snimanje zvuka: Pascal Oberweiler
Kontinuitet: Margot Seban
Kolorist: Yanni Kroenberg
Prijevodi: Venla Coadic, Estelle Hoen

Dvadesetominutna video-instalacija Grad dama (2017.) Zanny Begg & Elise McLeod sastavljena je od gotovo nasumično generiranih fragmenata filma snimljenog u suradnji s mladim aktivisticama i feministicama u Parizu. Prilikom svakog prikazivanja filma, fragmenti se slažu na drugačiji način stvarajući više od 300 000 mogućih narativa koji zazivaju višestruke interpretacije feminizma. Projekt je plod suradnje Zanny Begg i Elise McLeod, a inspiriran je istoimenim protofeminističkim romanom iz 15. stoljeća prve francuske profesionalne spisateljice Christine de Pizan. Knjiga o Gradu dama napisan je 1402., a prikazuje utopijski grad koji su sagradile i nastanjuju te kojim i vladaju žene. Pizan je željela potkopati muške verzije povijesti opisujući ono što je ona nazivala feminanijom tj. proženskim pogledom na svijet.

Zanny Begg umjetnica je i filmašica koja se bavi istraživanjem arheologije osporavane povijesti te arhitekturom društvenih promjena. Služi se filmom, crtežom te instalacijama kako bi istražila načine na koje možemo drukčije živjeti i obitavati u svijetu. To uključuje rad na makropolitičkim temama, poput alterglobalizacijskih prosvjeda, te na mikropolitičkim svjetovima, poput rada s djecom u zatvoru. Često surađuje s drugima, pa je tako u Gradu dama surađivala s australskom redateljicom Elise McLeod, prijateljicom iz djetinjstva s kojom se Begg ponovno povezala kroz zajedničko zanimanje za film i feminizam.

 

Elise McLeod australska je filmska i kazališna redateljica s pariškom adresom i diplomom režije sa Sveučilišta Paris VIII. Režirala je nekoliko filmova, uključujući Love, Lies and the Internet, Geisha te nagrađivani Fish & Chicks. Adaptirala je i režirala za kazalište poznati francuski strip Rabinov mačak autora Joanna Sfara. Njezina druga kazališna ostvarenja uključuju Kiss DB ou L’histoire d’une mort sans fin, Revoir Amelie te Toutes Coupables. Više od 15 godina radi u francuskoj filmskoj i televizijskoj industriji. Grad dama njezina je prva suradnja sa Zanny Begg.