Daniela Ortiz

Daniela Ortiz

ABC rasističke Evrope

2017.

Ljubaznošću umjetnice i Galerije àngels, Barcelona

 

 

Radovi Daniele Ortiz istražuju pojmove rase, klase, nacionalne i rodne pripadnosti i politike

građanskih prava te analiziraju društveno ponašanje kao strukture koje se temelje na

uključivanju i isključivanju. Posljednjih godina,umjetnica producira brojne projekte u kojima inicira suradnju s migrantima i tražiteljima azila, a koji se bave posljedicama migracija s kojima se i sama suočava dolaskom iz Perua u Španjolsku. U slikovniciABC rasističke Evrope,autorica se služikolažom, slikom i tekstom, baveći se riječima koje se odnose na evropski sustav kontrole migracija i kolonijalni rasizam. Različiti termini opisani su iz antikolonijalne i antirasističke perspektivei kritički se odnose prema europocentrizmu. Na primjer, slovo P označava “papir”, što seodnosi na “pravokutni komad bijelog materijala na kojem se piše ili tiska”, kao i na “dokument koji migrantima u Evropi omogućava da u određenom razdoblju ne budu prisilnodeportirani”.

 

Daniela Ortiz, rođena 1985. u Cuscou, u Peruu, živi iradi u Barceloni. Kroz svoj rad pokušava generirati vizualnenarative u kojima istražuje koncepte nacionalnosti, ‘raseizacije’, društvene klase i žanra, kako bi se strukture kolonijalne, patrijarhalne i kapitalističke moći podvrgnule kritičkom razumijevanju. Njeni recentni projekti i istraživanja vrte se oko evropskog migracijskog kontrolnog sustava, načina na koji je povezan s kolonijalizmom, kao i legalnim institucionalnim strukturama koje vrše nasilje nad rasnim zajednicama.

Ortiz je također realizirala projekte o peruanskoj višoj klasi i njenom eksploatacijskom odnosu spram domaćih radnika. Nedavno se u umjetničkoj praksa vratila natrag vizualnom i ručnom radu, pri čemu razvija umjetničke komade u keramici, kolažu i u formatima poput dječjih knjiga, kako bi napravila distancu od eurocentrične konceptualne umjetničke estetike.

Pored njene umjetničke prakse, Oritz drži govore, organizira radionice, istražuje i sudjeluje u diskusijama o europskom migracijskom kontrolnom sustavu i njegovim vezama s kolonijalizmom u različitim kontekstima.