Marko Tadić & Miro Manojlović

Marko Tadić & Miro Manojlović
Concrète machines (13 pieces for Prvomajska)
2018.

U Rašu sam išao kao promatrač tražeći vizualni feedback za novi rad. Ulaskom u tvornicu Prvomajska u Krapnu ostao sam zatečen tišinom napuštene tvorničke hale. Akustika prostora pojačavala je zvukove iz okolice, a sve što bi odjeknulo unutra, zazvučalo bi kao u koncertnoj dvorani. Tada sam odlučio da će moj rad ovoga puta biti u mediju zvuka. Budući da nisam niti muzičar niti skladatelj, odlučio sam pozvati Miru Manojlovića da rad napravimo zajedno.
Crteže bazirane na prostoru i strojevima iz Prvomajske dao sam Miru da interpretira kao partiture i odsvira kao “skladbe” na samim strojevima. Metalni giganti, koji su nekada proizvodili potpuno drukčije zvukove u proizvodnji, postali su tokom naše izvedbe akustični instrumenti sa širokim spektrom tonova. Rezultat su zvučni zapisi u kojima smo na najsuptilniji mogući način na par sati oživjeli prostor tvornice koja je nekada zapošljavala više od tisuću ljudi. Zvuk i buka su vraćeni u taj impresivan industrijski prostor koji je nekada hranio, školovao i ujedinio zajednicu radnika i njihovih obitelji.
M.T.

Marko Tadić diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenci, Italija. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama i filmskim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, u prostorima u Zagrebu, Ljubljani, Beču, Kasselu, Berlinu, Los Angelesu i New Yorku. Nagrade: 28. Salon mladih, Zagreb, 2006.; nagrada Radoslav Putar za mladog hrvatskog umjetnika, Zagreb, 2008., nagrada Vladimir Nazor Ministarstva kulture za najbolju izložbu u 2014. godini. Sudjelovao je na brojnim rezidencijama i studijskim programima: 18th Street Arts Center, Los Angeles, 2008.; KulturKontakt, Beč, 2008.; ISCP, New York, 2009.; Kultur Bunker, Frankfurt, 2010. i Helsinki International Artist Program, 2011. Trenutačno predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i na NABA-i (Nuova Accademia di belle arti) u Milanu. Zajedno s Tinom Gverović 2017. godine predstavljao je Hrvatsku na 57. Bijenalu u Veneciji. Rođen je 1979. u Sisku, a živi i radi u Zagrebu.

Miro Manojlović završio je srednju Glazbenu školu Vatroslav Lisinski, smjer udaraljke kod profesorice Elvire Happ. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti, smjer filmska i TV montaža, pod mentorstvom profesora Hrvoja Turkovića. Zaposlen je kao umjetnički suradnik na odsjeku plesa na Akademiji dramske umjetnosti.Bavi se glazbom, filmom i kazalištem. U kazalištu je surađivao na projektima Marine Petković Liker, D.B. Indoša, Tanje Vrvilo, Zlatka Burića, Senke Bulić, Darija Harjačeka, Ivice Buljana, Kazališta Aruša, Villa Trans Teatra.
Kao glazbenik surađuje s brojnim drugim glazbenicima na domaćoj i stranoj improvizatorskoj sceni.Aktivan je član Kinokluba Zagreb.U slobodno vrijeme proučava misterije zvonke radosti.