Ulrik Heltoft & Miljohn Ruperto

Ulrik Heltoft & Miljohn Ruperto
Voynicheve botaničke studije
od 2017. u procesu nastanka

Voynichev rukopis dokument je nepoznatog autora iz 16. stoljeća. Napisan je na misterioznom jeziku nepoznatog porijekla i svrhe. Dok akademici i amaterski krugovi i dalje raspravljaju o tome radi li se o šifriranom tekstu, običnoj besmislici ili složenoj prevari, tekst do današnjeg dana ostaje neodgonetnut. Prvi dio Voynichevog rukopisa sadrži brojne botaničke ilustracije, a identiteti biljaka također su predmet rasprave. Neki od današnjih botaničara tvrde da su uspjeli identificirati dio, dok drugi misle da su ilustracije previše kruto nacrtane i previše fantastične da bi imali pandan u prirodi. Voynicheve botaničke studije prikazuju biljke čiji je model i tekstura izrađen u digitalnom 3D softveru, približavajući se ilustracijama iz Voynichevog rukopisa.
(U.H. i M.R.)

Ulrik Heltoft, rođen 1973. u Svendborgu u Danskoj, živi i radi u Kopenhagenu. Diplomirao je na Royal Danish Academy of Fine Arts, a na univerzitetu Yale stekao je M.F.A. 2001. godine. Izlagao je svoje radove u The Whitney Museum of American Art u New Yorku, te u M HKA Antwerp i Anthology Film Archives. Njegove samostalne izložbe uključuju Secession in Viennia, Århus Kunstbygning, Gl Holtegaard, a sudjelovao je i na brojnim izložbama na Koenig & Clinton, Andersen’s Contemporary, Wilfried Lentz i Raucci Santamaria.

Miljohn Ruperto, rođen 1971. godine u Manili na Filipinima, živi i radi u Los Angelesu. M.F.A. je stekao 2002. na sveučilištu Yale, a 1999. stekao je na kalifornijskom sveučilištu Berkeley B.A. iz studijske umjetnosti. Recentne izložbe na kojima je sudjelovao s vlastitim radovima uključuju What We Know that We Dont Know, Kadist, San Francisco; Geomancies, REDCAT Gallery, Los Angeles; Nervous Systems, Haus der Kulturen der Welt, Berlin; Afterwork, Para-Site, Hong Kong; The As-if Principle., Magazin4 Bregenzer Kunstverein, Austria; 2014 Whitney Biennial, Whitney Museum of American Art, New York; Janus, Dunlop Art Gallery, Regina Public Library, Saskatchewan, Canada; Ulrik Heltoft and Miljohn Ruperto, Voynich Botanical Studies, Thomas Solomon Gallery, Los Angeles, CA; Made in L.A., The Hammer Museum, Los Angeles, CA.