Siniša Ilić

Siniša Ilić
Višak
2018.

Autori iz zbirke MMSU: Nuzzi Chierego Ivancich, Romolo Venucci, Sonja Kovačić Tajcević, Zlatko Prica, Omer Mujadžić, Franjo Mraz, Branka Frangeš Hegedušić, Krsto Hegedušić, Ernest Tomašević, Anna Antoniazzo Bocchina, Božidar Rašica, Jozo Janda, Aleksandar Marks, Fedor Vaić, Hinko Smrekar, Sava Šumanović

Izvođači u video radu: Jelena Lopatić i Dušan Barbarić
Snimatelj i montažer r: Karlo Čargonja
video 7’

U svojoj postavci ovaj rad se bavi reprezentacijom života i njegovih koreografija u vreme industrijskog, kapitalističkog razvoja grada Rijeke te u savremenom trenutku. Izbor istorijskih radova iz kolekcije (crteži i slike iz kolekcije Muzeja suvremene umjetnosti u Rijeci, uglavnom nastali između 1930. i 1945.) je koncipiran u dve celine. Jednu celinu čine slike koje prikazuju pejsaž ekonomskog razvoja i njegovu svakodnevicu, industrijska postrojenja, arhitekturu, život srednje klase, afirmišuci dinamičnu internacionalnu klimu i tranzitni karakter grada, dok su njima kontrapozicionirani crteži na papirima, krhke strukture, manjeg formata, izvedeni olovkom, perom, tehnikom gvaša. Crteži prikazuju margine industrijalizacije: njene banalnosti i napetosti, siromaštvo, vreme tokom i posle posla, žanr scene, suživot iz ekonomske nužde, umorno i ranjivo telo, rodne, generacijske i klasne stereotipe, porodicu i njene rituale. Nenarativni video i crteži, nastali kao sastavni deo ovog rada, insceniraju i reinterpretiraju probleme i atmosfere radova iz kolekcije, prevodeći ih u slike i situacije usamljenosti i umora koje donosi iskustvo današnjeg postindustrijskog, digitalnog vremena. Mehanizam koji pokreće dinamiku prostora rada pozajmljuje muzejski mobilijar stvarajuci hibridni ambijent, scenografiju objekata kojima je oduzeta inicijalna funkcija. Prostor, figure, slike i izvedba koje pratimo u dramaturgiji ovog rada ispituju konvencije života u industrijskoj i postindustrijskoj eri i njihove krize, one od pre sto godina i ove danas.
S.I.

Siniša Ilić (rođen 1977., živi i radi u Beogradu) radi u različitim medijima, fokusirajući se na društvene teme, fenomene i mehanizme, istražujući reprezentacije formi rada, tenzija i nasilja. Među osnivačima je umjetničko-teorijske platforme iz Beograda TkH-Teorija koja hoda (2001.-2017). U različitim koautorskim konstelacijama surađuje s autorima i akterima bliskim likovnim i izvedbenim umjetnostima. Rad Višak dio je ciklusa koji se bavi umjetničkim kolekcijama, njihovim iščitavanjem i razumijevanjem u današnjem vremenu. Prethodni radovi realizirani su u suradnji s MSU Beograd, Kulturnim Centrom Beograda i Apotekom – prostorom za suvremenu umjetnost iz Vodnjana, londonskom galerijom Tate Modern i kroz projekat Janje moje malo (sve što vidimo moglo bi biti i drugačije).
sinisailic.blogspot.com