Rajkamal Kahlon

Rajkamal Kahlon
Draga Jugoslavijo, žao mi je što vas moram obavijestiti…
2018.

Projekt Draga Jugoslavijo, žao mi je što vas moram obavijestiti… ponovo zamišlja etničke portrete i standardne prikaze narodnih nošnji u bivšoj Jugoslaviji kroz leću građanskih ratova u toj državi. Hrvatski ilustrator Vladimir Kirin (1894. – 1963.) napravio je petodijelnu seriju slikanih ilustracija jugoslavenskih etničkih tipova, nazvanu Narodne nošnje Jugoslavije I-V. Kupila sam tomove od I-IV i napravila slike direktno na Kirinovim ilustracijama, inficirajući pitoreskne i romantizirane reprezentacije s referencama na nasilje počinjeno u građanskim ratovima.

Neke od referenci uključuju prikaze ekshumacija masovnih grobnica, forenzičku antropologiju, anatomske prikaze, oružje i uniforme. Kombiniranje disparatnih vizualnih jezika, slikarskih stilova, ikonografije političkog nasilja, kao i antropologije, pokušaj je da se izazovu neočekivana značenja i da se ukaže na nove načine bavljenja traumatskim povijestima. Ovaj je projekt moj odgovor na materijale koje sam proučavala u arhivima SENSE-a – Centra za tranzicijsku pravdu u Puli.

(R. K.)

U radu američke umjetnice Rajkamale Kahlon svjedočimo autopsiji i disekciji vizualne ostavštine carstva. Ozlijeđeno i transformirano tijelo motiv je koji se ponavlja kroz njene radove. Podvrgnuto političkim i intimnim oblicima nasilja, tijelo također postaje i prostor transformacije i otpora. Njezin rad preoblikuje granice političkog iskustva u emocionalnoj areni, koje sežu od bijesa, tuge i osvete, pa do humora.

Kahlon je sudjelovala u Whitney Independent Study Programu i pohađala Skowhegan School of Painting and Sculpture. Diplomirala je slikarstvo i crtež na California College of Art. Radovi Rajkmale Kahlon izlagani su u muzejima, fondacijama i na bijenalima u Sjevernoj Americi, Europi, Bliskom istoku i Aziji, uključujući Bijenale u Taipeiu (2012.), Meeting Points 7, HKW, MUAC Museo Universitario Arte Contemporáneo, Edith Russ Haus Für Medienkunst, 21er Haus, Museum of Modern Art Warsaw, NGBK, Queens Museum, Bronx Museum, Artists’ Space, Apex Art i e-flux.