Phil Collins

Phil Collins
Delete Beach
2016.
7 min

Scenarij i režija: Phil Collins
Režija animacije i dizajn likova: Marisuke Eguchi
Originalni soundtrack: Mica Levi
Produkcija: Siniša Mitrović (Shady Lane Productions), Eiko Tanaka (STUDIO4°C), Trond Gullaksen i Kaspar Synnevåg (North Sea Productions)
Animacija: STUDIO4°C
Režija animacije likova: Rie Mitake
Režija animacije efekata: Bora Lee
Scenografija: Yushi Honjo
CGI / Kompoziting: Akiko Saito
Produkcija animacija: Ryohei Fujihara
Glasove su dali: Asami Yano, Kohei Aoyama (japanska verzija)
Mira Partecke, Robert Stadlober (engleska verzija)
Prijevod: Nao Suzuki
Dizajn zvuka: Jochen Jezussek
Efekti zvuka: Katsuhiro Nahajima
Kompoziting studio: NAZ
Dizajn titlova: Yui Fujimoto
Animacija intervala: C A T K (Colours And The Kids)
Digitalna obrada: Concept AV

Po narudžbi Bergen Assembly te uz podršlu Vestnorsk Filmsenter. Koproducent HAU Hebbel am Ufer Berlin kroz kroz potporu Njemačke kulturne fondacije.

Delete Beach je anime crtani film smješten u blisku budućnost u kojoj su zabranjeni izvori energije na bazi fosilnih goriva, a prati priču školarke koja se pridružuje antikapitalističkoj grupi pobunjenika. Film predstavlja verziju budućnosti u kojoj je industrija nafte propala, godine prosperiteta približavaju se kraju, a potreba za infrastrukturnim promjenama visi svima nad glavom. Kao umjetnička forma, anime se opetovano bavi političkim temama, često kroz prizmu kompleksnih ženskih likova. Delete Beach sadrži neobičan paradoks: društvo je doseglo napredno stanje nezavisnosti od fosilnih goriva, ali nastavlja rintati po starom, pod čizmom režima opresije, nejednakosti i kontrole. Slijedeći prepoznatljivu estetiku anima i njenih strategija naracije, u suradnji sa STUDIO4°C, jednim od vodećih japanskih studija animacije (Tekkonkinkreet), te autoricom pop i filmske glazbe Micom Levi (Ispod kože, Jackie), Collins oživljava svijet koji je s jedne strane prepoznatljiv, a s druge uznemirujuće nagrižen. Izmjenjujući verzije na japanskom i engleskom jeziku, razdijeljene glazbenim interludijima, Delete Beach je osmišljen kao apokaliptična, melankolična obala, koja se obrušila iz druge dimenzije kako bi otjelovila snolik, animiran okoliš.

**

Phil Collins, rođen 1970., živi i radi u Berlinu. Od kraja ’90ih godina prošlog stoljeća koristi raznovrsne umjetničke prakse kako bi istražio sjecište umjetnosti, politike i popularne kulture. Kroz godine svog rada surađivao je, između ostalih, s palestinskim disko plesačima, kosovsko-albanskim izbjeglicama, mladeži iz Bagdada, fanovima The Smithsa na tri kontinenta, učiteljima marksizma-lenjinizma iz bivšeg DDR-a, antifašističkim skinheadima iz Malezije, muškarcima zatvorenim u jednom od najvećih zatvora u Sjedinjenim Državama, kao i zatočenicima, penzionerima, školarcima i simfonijskim orkestrom u Glasgowu. Reflektirajući kritičku svijest i razoružavajuću direktnost, Colinsovi radovi izoštravaju fokus na kontradikcije koje oblikuju ljudsko iskustvo.