Oscar Murillo

Oscar Murillo
Institut za rekoncilijaciju
2018.

Platna na trijemu Augustovog hrama dio su niza crnih slika Oscara Murilla koji nastaje već dulji niz godina. Svaka pojedinačna slika izrađena je složenom metodom nanošenja deblih slojeva crne uljane boja koje je potom paljena na materijalu kako bi se postigla tekstura nalik gruboj koži, te spajanjem fragmenata različitih platana. Platna nisu razvučena na okvire, već predstavljena na različite načine koji često negiraju njihov status slike: naslagana, presavijena, prebačena preko različitih struktura ili obješena poput zastora ili zastava. Njihova gustoća stvara određenu radikalnu negativnost. Instalirana na ulazu u Augustov hram, ova crna platna stvaraju impozantnu prisutnost koja komunicira s nizom sedimentiranih povijesnih slojeva vidljivih na centralnom trgu u Puli.

Votivne figure radnika, odjevenih u generičku radnu odjeću i gumene čizme, dostojanstveno sjede među antičkim objektima izloženim u unutrašnjosti hrama dočekujući turiste i posjetitelje izložbe. Figure koje čuvaju mjesta za nekog tko će tek doći, ujedno funkcioniraju kao supstituti, dočaravajući arbitrarnu masu tijela koja je svakodnevno prisutna u onome što se zove ‘radna snaga’. U kontrastu s nevidljivošću radnika u postindustrijskim društvima, instalacija ih vraća natrag u simboličko srce novih servisnih industrija – antički hram koji je postao poštovana i posjećena povijesna baština. Gledatelji su pozvani da sjednu među figure i tako postanu dio grupe.

Oscar Murillo, rođen 1986. u Kolumbiji, živi i radi u Londonu. U svom umjetničkom radu stvorio je vizualni jezik koji obuhvaća niz karakterističnih elementa i motiva: zamotana crna platna, metalne strukture koje evociraju stolove za autopsiju, slike velikog formata sastavljene od grubo sašivenih fragmenata. U radu često koristi fragmente drugih radova,  prljavštinu, prašinu i krhotine iz studija. Ove i brojne druge komponente u međuigri su u širokom rasponu medija, uključujući slike, video radove, instalacije i performanse. Svi umjetnikovi raznovrsni radovi mogu se gledati kao konstitutivni za trajnu i evoluirajuću istragu pojmova zajednice, informirani su transkulturalnim osobnim vezama, s konstantnim transnacionalnim pokretom koji je postao integralan Murillovoj praksi.