шkart

шkart
PO-PO (pravionica i krivionica POetskih POkušaja)
2018.

radnica

znam je.
radim sa njom.

ona čisti
ona pere
ona samo
radi radi radi
i samo radi.
(napisala Kristina S)

Ovu pesmu, kao i ostale uradke omladinske PO-PO pesničke brigade, nećete naći zaboravljenu na skrivenoj prašnjavoj polici tihe biblioteke. Ona izlazi na ulice, penje se na stolice i glasno govori o stvarnosti, van školskog programa i van radnog vremena. Ubačena u tvoje sanduče, zalepljena na tvoju torbu od juče, pročitana u tvom dvorištu, u čekaonici, u radionici, ona nastavlja da pita i skita. Svako učestvuje i svako je važan i važna. Pesma je kratka. Razlog je snažan i snažna.
шkart

U radionici su učestvovali srednjoškolci iz Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula (Grafički odjel 2. razred), Bošnjačka nacionalna zajednica Pule, Centra za inkluziju i podršku u zajednici Pula i Kluba Srba Istarske županije. Grupa ŠKART(rejects/ausschus/scarto) još postoji, iako je nastala u prošlom stoljeću: 1990. godine u napuštenom grafičkom ateljeu Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Prvih deset godina grupa razvija strategiju samizdata-samodata, gdje nizom uličnih akcija komentira i sudjeluje u promjeni tadašnjeg društveno-političkog okruženja (Tvoje govno – tvoja odgovornost, Bonovi za opstanak, TugeOptužena/Nisam kriva…).

Sljedećih 10 godina grupa ulazi u dugoročni proces iniciranja i razvijanja novih kolektiva i  umrežavanja (zborovi HorkeškartProba, dječji zborovi Deca sa meseca i AprilZMAJun, omladinsko-penzionerski zbor Hor-Ruk i antifašistički zbor UHO – ujedinjeni horovi, grupa ženskih i muških vezilja Nepraktične ženePesničenje – trening aktivne poezije, pjesnička podružnica prkosnih penzionera PPPP Gorko, suradnja sa seoskim i gradskim školama). Predavanja, radove, koncerte i radionice ŠKART je izveo širom Evrope, obiju Amerika i Azije. Retrospektivne izložbe održane su u Rijeci (2009.), Londonu (2010.), Beogradu (2012.) i Nagoji (2013.). Na Bijenalu Arhitekture u Veneciji ŠKART 2010. godine predstavlja Klackalište – poligon neravnoteže.
www.skart.rs