Nakon uspjeha pilot izdanja Bijenala industrijske umjetnosti, ove će se godine uz potporu Grada Labina, Ministarstva kulture i Istarske županije, održati prvo redovno Bijenale industrijske umjetnosti na kome će sudjelovati više od 80 vrhunskih suvremenih umjetnika iz cijelog svijeta, a centralni će događaj biti izložba jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća, Josepha Beuysa.

Otvorenje Bijenala industrijske umjetnosti  2016 održat će se na labinskom Pijacalu, 2. ožujka, na Dan rudara i 95. obljetnicu Labinske republike, a trajat će do 30. rujna. Kreatorica i kustosica projekta Bijenala industrijske umjetnosti je barunica  Lucrezia De Domizio Durini, cijenjena, međunarodno priznata,  kulturna djelatnica koja je oko sebe okupila svjetski značajna imena iz svijeta kulture i umjetnosti.

Tim povodom je u ponedjeljak u palači “LaPermanente” u Milanu, održana konferencija za medije, na kojoj je predstavljen 1° Bijenale industrijske umjetnosti Utopija=Realnost. Cilj je da sa suvremenom umjetnošću živi čitav grad pa će zato umjetnička dijela biti  postavljena osim u Gradsko galeriji Labin, Narodnom muzeju Labin, izložbenom prostoru na Pijacalu, KuCLamparna i Gradskoj knjižnici i drugim javnim, ali i privatnim prostorima unutar grada:  Domu zdravlja, školama, bankama, trgovinama, hotelima, kafićima, restoranima, te ulicama grada.

Na konferenciji za medije u Milanu prisustvovao je  gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika,  generalna hrvatski konzulica u Milanu Iva Paulić,  predsjednik Bienala Dean Zahtila i ravnatelj Damir Stojnić. U Milanu ih je dočekala i Xena Županić.

IZVOR: radiolabin.hr