Damir Stojnić, umjetnički direktor umjetničke organizacije Labin Art Express XXl prošlog je tjedna na prvom susretu radne skupine međunarodne udruge “International Biennial Association” (IBA) – koji se održao u ruskom gradu Ekaterinburgu pod nazivom “Mobilizacija i promjene – Bijenale kao sredstvo teritorijalne otvorenosti” – predstavio projekt LAE-a pod nazivom “Bijenale industrijske umjetnosti”.

Tom je prilikom L.A.E. XXl primljen je u punopravno članstvo Međunarodne udruge Bijenala (IBA), a njeni su članovi neke od najvećih svjetskih manifestacija tog tipa, poput bijenala u Sidneyu, Berlinu, Marakešu, Moskvi, Pragu, Istanbulu, Sao Paolu, Yokohami, Havani, Liverpoolu, Lyonu, Manchesteru…

Članstvom u IBA-u, Labin Art Express XXl upisao je Bijenale industrijske umjetnosti na svjetsku mapu bijenalnih događanja i umrežio labinski bijenale u sustav međunarodne, kulturno-umjetničke platforme s jednakom mogućnošću djelovanja, organiziranja, razmjene i sudjelovanja na svim referentnim manifestacijama unutar te svjetske asocijacije.

Program susreta u Rusiji fokusirao se na utvrđivanje značenja i perspektive bijenalnih kulturnih događanja, njihova utjecaja na industrijsko nasljeđe lokaliteta na kojima se održavaju te na potencijalni kulturno-turistički razvoj referentnih gradova i regija. Glavni je cilj bio ustanoviti kojim bi sredstvima ovakvi kulturni projekti mogli utjecati na ekonomski sustav industrijskih lokaliteta, kao i na njihov status u potencijalnim lokalnim/regionalnim razvojnim planovima.

U svom zapaženom izlaganju, Damir Stojnić predstavio je osnovni umjetnički koncept i ekonomski princip djelovanja L.A.E. XXl, njihov temeljni projekt “Podzemni grad XXl”, pilot projekt Bijenala industrijske umjetnosti održanog tijekom rujna i listopada 2014. te koncept i osnovne konture prvog redovnog Bijenala koje će se održati u KuC-u “Lamparna”, ali i na brojnim drugim lokacijama u Labinu, čije je otvorenje planirano za 2. ožujak 2016. godine, na 95. obljetnicu Labinske republike. Pored Branka Franceschija (Hrvatska), kustosa i selektor nacionalnog programa, za selekciju i postav međunarodnog programa u kome će sudjelovati više od 20 umjetnika iz cijelog svijeta, angažirana je Lucrezia de Domizio barunica Durini iz Italije.