Prvi Bijenale industrijske umjetnosti (IAB 2016), kojem je cilj izgradnja ‘prvog podzemnog futurističkog grada na svijetu’, održat će se u Labinu od 2. ožujka do 30. rujna, a njegovim otvaranjem obilježit će se 95. obljetnica Labinske Republike, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Zagrebu

Smisao IAB-a je revalorizirati rudarsku industrijsku baštinu Labina koja će kroz turizam, kulturu i umjetnost omogućiti novi razvoj grada, rekao je predsjednik Labin Art Expressa (LAE) Dean Zahtila te izrazio zadovoljstvo time što je nakon desetljeća nastojanja te kulturne udruge lokalna vlast potpuno stala iza njihove vizije razvoja.

Gotovo stotinu domaćih i stranih umjetnika okupit će se oko teme ‘Utopija=Realnost’, a središnji događaj bit će izložba velikog njemačkog majstora Josepha Beuysa inspirirana njegovim radom – projektom ‘Difesa della Natura’.

Prvi Bijenale industrijske umjetnosti održat će se pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a selektori i kustosi su za hrvatski program Branko Franceschi te za međunarodni barunica Lucrezia De Domizio Durini iz Italije.

Plakat 'Bijenale industrijske umjetnosti'
Plakat ‘Bijenale industrijske umjetnosti’ Facebook

Franceschi je zahvalio LAE-u što je 25-godišnjim trudom sačuvao te prostore i nije dopustio da ih drugi zaposjednu, naglasivši da je koncepcija Bijenala putokaz iz ‘industrijske kontrarevolucije’ u kojoj je Hrvatska zaglavila u tranziciji.

Barunica Lucrezia De Domizio Durini kazala je da je riječ o konceptu prirode u kulturi i kulture u prirodi koji će pokazati znanje i iskustvo življenja s umjetnosti. Labinski Bijenale je atipičan projekt za sustav umjetnosti, kazala je.

Ona je pozvala 64 umjetnika različitih generacija i nacionalnosti iz cijelog svijeta, koji će radove dostaviti o svom trošku, a istaknula je da će u radu festivala sudjelovati svi građani, poljoprivrednici i lokalni proizvođači.

Izložbe će biti postavljene u Kulturnom centru Lamparna, Narodnom muzeju Labin, Gradskoj Galeriji Labin, Gradskoj knjižnici, Umjetničkoj školi Matka Brajše Rašana, a dio i na otvorenim javnim prostorima Labina i Istre.

Bijenale industrijske umjetnosti 2016. zamišljen je kao nulta točka budućeg muzeja umjetnosti i industrije podzemnog grada XXI 160 metara ispod površine zemlje, koji će značajno obogatiti kulturno-umjetnički život ne samo Istre i Hrvatske, nego i Europe, kazao je i umjetnički voditelj L.A.E. XXI. Damir Stojnić.

Dugoročno, IAB želi stvoriti praktično-teorijski temelj na kojemu bi se mogle nadograđivati daljnje ideje razvoja kulture i umjetnosti u postkapitalističkom svijetu, ali prvenstveno značajno ubrzati izgradnju prvog, futurističkog podzemnog grada na svijetu, zaključio je Stojnić.