II. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI

NA LEĐIMA PALIH DIVOVA

LABIN  PULA  RAŠA  RIJEKA  VODNJAN  20/07 – 28/10/2018

Autori_ce:

Labinski bijenale industrijske umjetnosti, je 2014. godine pokrenuo L.A.E. XXI s željom da revitalizira bivše rudnike na području Labina i okolice, obilježene posljednjih desetljeća odumiranjem industrije i rastućom ovisnosti o turizmu.

Bijenale polazi od istarskog poluotoka kao regije i simbolike peninsule čije izvorno značenje – “gotovo otok” – markira geografsku i povijesnu specifičnost Istre kao mjesta koje se nalazi na razmeđi imperija, istodobno izolirano i umreženo, nalik na “kontinent u malom”. Ekstrakcija ugljena nataloženog u unutrašnjosti Istre unazad nekoliko stoljeća pokretalo je ekspanziju kapitala, kolonijalna i ratna osvajanja, preradu sirovih materijala poput metala i šećera koji su stizali iz kolonija, podupiralo ratnu industriju fašizma, sudjelovalo u socijalističkoj izgradnji.

U sklopu projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.

IAB02 Umjetnici

Više od dvadesetpet domaćih i međunarodnih suvremenih umjetnika i umjetnica izlaže svoje radove, od kojih su mnogi nove produkcije vezane za lokalni kontekst.

Predstavljeni radovi usidreni su u pitanjima vezanim za oblikovanje suvremenosti kroz praksu umjetnosti, te isprepleteni s pričama koje se bore za identitetsku prednost u shvaćanju “regionalnih” posebnosti: od rudarske prošlosti Labina, povijesti štrajkova i radničkih pobuna, napuštanja ekstraktivnih izvora energije i razvoja ekoloških projekata, preko antičkih i antifašističkih spomenika, fašističke arhitekture, posječenih hrastova, do razvoja turizma, egzodusa i de-industrijalizacije posljednjih desetljeća, tolerancije i kozmopolitizma.

Naglašavajući tu isprepletenost bijenale ne predstavlja samo suvremene umjetnike i umjetnice već i neke od lokalnih spomenika i druge tragove prošlih vremena, koji ravnopravno sudjeluju u izložbenoj strukturi.

#

Medijski pokrovitelji:

IAB02 Karta / Map