U sklopu 2. Bijenala industrijske umjetnosti Labin Art Express XXI i kustoski kolektiv WHW su već u svibnju mjesecu započeli s provedbom posebnog umjetničkog programa za mlade od 15 do 25 godina (učenici i studenti, pripadnici nacionalnih manjina, osobe s invaliditetom i nezaposleni), pod nazivom „Iznad zemlje“ koji će trajati do samog kraja Bijenala. Više od 300 mladih imat će mogućnost sudjelovanja u višednevnim umjetničkim rezidencijama i radionicama pod vodstvom domaćih i stranih umjetnika, učesnika bijenala.

Cilj programa razvijanje je socijalnih i kreativnih vještina mladih iz Labina, Rijeke i Pule kroz aktivno sudjelovanje u umjetničkim aktivnostima i projektima kako bi se poboljšao njihov pristup suvremenoj umjetnosti, potakla društvena integracija kao i povećale njihove mogućnosti na tržištu rada. U projektu će zajedno sudjelovati učenici srednjih škola, osobe s invaliditetom, nezaposleni i nacionalne manjine čime se direktno potiče socijalna integracija mladih te bolja uključenost rizičnih skupina u društvo. U rujnu i listopadu mjesecu također će se organizirati posjeta izložbama Bijenala u Rijeci, Labinu i Puli uz stručno vodstvo, kako bi se s mladima otvorio dijalog na temu suvremene umjetnosti te im se na izravan i neposredan način približio njen sadržaj, a konačni rezultati ovog programa, koji je započeo u svibnju bit će predstavljeni na 2. Bijenalu industrijske umjetnosti.

Mladi iz Istre i Kvarnera, pripadnici nacionalnih manjina, osobe s invaliditetom i nezaposleni imat će priliku surađivati s nekima od najjačih regionalnih umjetničkih imena, poput poznatog jugoslavenskog redatelja Želimira Žilnika, mladog hrvatskog koreografa i plesača Matije Ferlina, romske umjetnice u usponu Selme Selman, i drugima. U sklopu ovog programa do sada su se održale tri umjetničke rezidencije i radionice pod vodstvom kustoskog kolektiva WHW, umjetničke skupine Škart te hrvatskog umjetnika Marka Tadića.

Sat razredne umjetničke zajednice WHW-a

Kustoski kolektiv WHW oformio je svojevrsnu fokus grupu od 12 mladih sudionika iz Labina, unutar koje se analizirala uloga i status mjesta Labina i okolice iz perspektive mladih i njihovih potreba. Sudjelovanjem u osmišljenom razgovoru u formi interaktivne radionice, mladi Labina i okolice dobili su priliku utjecati na fokus Bijenala i oblikovati neke od njegovih sadržaja upravo prema svojim potrebama. Ovakva forma zalaže se za ravnopravno i participativno uključenje glasa mladih u ključna pitanja koja su vezana za kulturni i društveni život grada, kao i za njihova specifična iščitavanja povijesti, urbaniteta, svakodnevice, korištenja javnog prostora i kulturnih sadržaja. Naziv programa “Sat razredne umjetničke zajednice” nastao je kao pokušaj da se pozitivno utječe na trend sve manjeg broja dodatnih aktivnosti u području likovnog umjetnosti i kulture, ali i prijeko potrebnog prostora za socijalizaciju mladih kroz dijalog i razgovor.

“Tijekom radionice s učenicima labinske srednje škole Mate Blažine, članice kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW predstavile su grupi srednjoškolaca različitih uzrasta koncept 2. labinskog bijenala ‘Na leđima palih divova’. U međusobnom dijalogu vezano za teme koje specifično proizlaze iz konteksta Labina i Labinštine, kustosice i srednjoškolci razgovarali su o nasljeđu rudarstva u suvremenom kontekstu, sjećanju na Labinsku republiku i nasljeđe antifažizma u regiji. Da je sjećanje na antifažizam kao i na važne povijesne figure s Labinštine, poput Mate Blažine ili Giuseppine Martinuzzi, vrlo živo i dan danas pokazali su upravo mladi sudionici svojim dobrim poznavanjem lokalnog nasljeđa.

Praktični dio radionice uključio je grupnu izradu kolaža na temu naslova Bijenala “Na leđima palih divova” – učenici su u tri skupine pironuli na zadatak reinterpretacije navedenog naslova iz njihove specifične generacijske perspektive. Kolaže smo zajednički komentirali i oni su, uz visoku razinu vizualne kvalitete pokazali i niz tema koje se izdvajaju kao relevantne: perspektive vezane za budućnost mladih i mogućnost zaposlenja i daljnjeg školovanja, problematika angažiranih umjetničkih praksi, postindustrijski kontekst uloga politike u svakodnevici, utjecaj turizma na regiju, itd. U zadnjem dijelu radionice, zajedno smo razgovarali o pitanjima koja su ih zaintrigirala: kako inicirati umjetnički performans, što podrazumijeva uloga kustosa, što je to suvremena umjetnost, da li je bavljenje umjetnošću isplativo, mogućnosti daljnjeg školovanja vezano za likovne i kulturne prakse, perspektiva mladih vezana za svakodnevicu i slobodno vrijeme, nasljeđe istarskih legendi i fantastičnih motiva u suvrenemom kontekstu…

Sudionici su pokazali visoku razinu artikulacije stavova, znatiželju za suvremene umjetničke prakse, te otvorenost da iskušaju neke nove metode umjetničkog izražavanja u grupnom procesu“, ističu iz WHW-a.

Nakon još jedne „istraživačko-kreativne“ radionice prije početka Bijenala, pri samom njegovom kraju kolektiv WHW održat će zaključnu radionicu na kojoj će s istim sudionicima voditi razgovor o umjetničkim programima i projektima Bijenala s ciljem da sazna njihova razmišljanja o suvremenoj umjetnosti, koju vrstu podražaja, intelektualnog ili emotivnog ona u njima izaziva te koliko je prisutna u njihovim životima. Jedan od rezultata ove tri radionice s istom skupinom mladih Labinjana trebale bi biti i konkretne smjernice za osmišljavanje koncepta i konteksta 3. Bijenala industrijske umjetnosti u sklopu projekta Rijeka – EPK 2020, temeljene na razmišljanjima i potrebama mladih.

PO-PO

(pravionica i krivionica POetskih POkušaja)

Umjetničko-aktivistički kolektiv ŠKART je tijekom svibnja u prostorima HUiU u Puli održao trodnevnu, participativnu, umjetničku radionicu za 20-ak mladih sudionika iz Pule i okolice. U procesu intenzivne suradnje sa sudionicima Škart je inicirao platformu u jednom od umjetničkih medija koje inače koriste u radu s marginaliziranim skupinama, a koji obuhvaćaju likovnost, dizajn, poeziju ili tip suradničkog projekta koji se bavi tkz. “arhitekturom ljudskih odnosa”.

U svom radu s marginaliziranim skupinama Škart eksperimentira s medijima poezije i dizajna kroz participativne metode rada kojima je redovito cilj potaknuti zajedništvo i kreativnost kod sudionika koji su ravnopravni članovi umjetničkih projekata. Grupa mladih sudionika u radu s umjetnicima postaje zajednica kojoj je cilj da kroz zajednički rad unaprijedi i poboljša odnose među ljudima te posredno izgradi bolje i humanije društvo, a na primjeru zajedničke suradnje vrlo različitih sudionika, pripadnika raznih socijalnih i nacionalnih skupina, pokazala metoda integracije ranjivih skupina u društvo putem umjetničkog rada.

„Trodnevni zajednički rad novonastale omladinske PO-PO pesničke brigade iz nekoliko škola i centara proizveo je pesme i crteže koje čeka nepredvidljiva budućnost: neki uratci naći će se u knjižici koja će se besplatno deliti tokom Bijenala, i tamo i amo, drugi na plakatima, drugiji od drugih na nalepnicama, najdrugiji na nekim napuštenim zidovima i trotoarima, a naaaaajnajdrugiji će se javno čitati na tajnim priredbama po dvorištima, bolnicama i čekaonicama. Nova poezija traži nove adrese, jedna od nj
ih je i tvoja, psssst…“, objasnili su iz Škarta.

Umjetnička rezidencija Marka Tadića

Tijekom 7 dana boravka u Labinu i Raši u svibnju o.g. umjetnik je istraživao te pripremio i održao trodnevnu interaktivnu radionicu animacije i videa s 10 mladih sudionika (6 učenika SŠ Mate Blažine, 2 pripadnika nacionalne manjine, 1 nezaposlena osoba i 1 osoba s invaliditetom) iz Labina i okolice. Voditelj radionice Marko Tadić približio je mladima umjetnost videa i animacije te istovremeno iz njihove perspektive i svakodnevice eksperimentirao u umjetničkom fomatu, bilježeći društveni kontekst iz njihove specifične perspektive, te je zajedno s njima ušao u kolektivni proces izrade zajedničkog eksperimentalnog filma. Riječ je o site-specifičnom projektu koji se realizirao kao interaktivna radionica s mladima u nekoliko etapa. Dio procesa bila je i diskusija s mladima u kojima se iz perspektive mladih odlučuje o temama i konceptu snimanja koji zahvaćaju i reinterpretiraju lokalitet snimanja, te faze snimanja i montaže materijala čiji je ishod eksperimentalni film.

„U sklopu video radionice bavili smo se izborom tema i motiva video radova, kao i samim snimanjem videa i zvuka. Prvog dana radionice polaznike sam, prije svega, kratko upoznao sa svojim animacijama i video radovima nakon čega smo nastavili sa diskusijom o izboru tema za njihove video radove. Dogovorom su se polaznici podijelili u dvije grupe. Prva grupa odlucila je snimati napuštene lokacije u samom gradu Labinu, a druga grupa se odlučila snimiti kratki eksperimentalni film u Lamparni u Labinu. Polaznici su vrlo ozbiljno shvatili proces predprodukcije i napravili knjigu snimanja u kojoj su bili razrađeni svi elementi nastajućeg filma. Drugi i treći dan posvetili smo isključivo istraživanju i snimanju na lokacijama u gradu. Uz video materijale polaznici su snimali i audio zapise koje će u montaži ubaciti u filmove“, ističe Marko Tadić.

Rezultati radionice, tj. njihovi zajednički radovi bit će prezentirani publici tijekom trajanja Bijenala. Tijekom srpnja trodnevnu radionicu u Rijeci za 12 mladih pripadnika romske i drugih nacionalnih manjina održat će poznata umjetnica Selma Selman, dok će radionice pod vodstvom Želimira Žilnika, Matije Ferlina, Božene Končić Badurina i Metal Gurua biti održane u rujnu i listopadu.

MARKO TADIĆ

Marko Tadić (r. 1979., Sisak) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Firenci u Italiji. Izlagao je na nizu samostalnih i skupnih izložbi u Osijeku, Dubrovniku, Sisku, Velikoj Gorici, Zagrebu, New Yorku, Berlinu, Ljubljani, Beogradu, Kasselu, Regensburgu, Frankfurtu, Beču, Los Angelesu, Nottinghamu itd. Dobitnik je više nagrada: godišnje Nagrade Vladimir Nazor 2015., treće nagrade T-HT MSU (Zagreb, 2010.) i Radoslav Putar (Zagreb, 2008.). Tadićeva zaokupljenost odbačenima stvarima i sklonost razradi narativnih prosedea u mediju animacije i multimedijalnih instalacija ima svoje podrijetlo u književnosti, filmu i osobito u mediju radio-drame. Uz vlastite umjetničke radove, Marko Tadić kontinuirano radi s djecom i mladima na programima koji im približavaju medije animacije i videa kao pristupačne alate koji su otvoreni umjetničkom eksperimentiranju i izrazu. Marko Tadić zajedno sa Tinom Gverović predstavljao je Hrvatsku na Likovnom Bijenalu u Veneciji 2017.

WHW

Što, kako i za koga/WHW je udruga za vizualnu kulturu koja u Zagrebu djeluje od 1999. godine. WHW projekti zamišljeni su kao platforme za socijalno angažirane modele kulturne produkcije. Od 2003. godine WHW vodi program Galerije Nova u Zagrebu temeljen na nizu samostalnih i grupnih izložbi i diskurzivnih programa (predavanja, diskusija, seminara). Uz niz izložbi u Zagrebu, WHW je realizirao niz međunarodnih projekata u inozemstvu. WHW sudjeluje i u nizu suradničkih platformi, kao i u zagovarateljskim grupnim inicijativama s područja nezavisne kulture. Projekti udruge popraćeni su i visoko valorizirani od strane međunarodnih likovnih profesionalaca i u međunarodnim krugovima udruga WHW postala je jedno od ključnih referentnih točaka za promociju suvremene umjetnosti iz Hrvatske. Kustoski kolektiv WHW prvi je dobitnik ugledne Nagrade Igor Zabel za 2008. godinu, koja se dodjeljuje za izuzetne kulturne aktivnost u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. WHW kontinuirano realizira niz međunarodnih projekata suvremene umjetnosti u Zagrebu i u inozemstvu.

ŠKART

ŠKART je umjetničko – aktivistički kolektiv nastao oko 1990. godine na arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Njegovi članovi su: Đorđe Balmazović i Dragan Protić. Škart kontinuirano eksperimentira u različitim umjetničkim medijima koji obuhvaćaju likovnost, dizajn, poeziju i niz suradničkih projekata koji se bave “arhitekturom ljudskih odnosa” kroz suradnju s marginaliziranim društvenim skupinama. U svom radu Škart eksperimentira s medijima poezije i dizajna kroz participativne metode rada razvija višеgоdišnje suradnje s različitim marginaliziranim skupinama poput azilanta, migranta, mladih, nezaposlenih te penzionera. Odmičući se od perfekcionizma i profesionalizma, Škartovci su sposobni kroz proces izrade prihvate i “lijepe” pogreške i neumorno nastoje uskladiti posao sa zadovoljstvom. Stoga se Škart u radu s marginaliziranim skupinama se odmiče od humanitarnog paternalizma već u procesima intenzivne suradnje iniciraju platforme poput pjevačkog zbora, radionica s migrantima i svojevrsnog festivala poezije “Pesničenje” koje se održava na različitim lokacijama i unutar različitih zajednica. Škart je 2010. predstavljao Srbiju na Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Program za mlade Iznad zemlje II. Bijenala industrijske umjetnosti ukupne vrijednosti 648.240.93 HRK, koji traje od travnja 2018. do veljače 2019., s iznosom od 551.004,79 HRK sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.–2020.

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Labin Art Expressa XXI.