Filip Borelli

Titrajni dijalozi labinskog podzemlja

Prostor u zvuk, zvuk u pokret, pokret u titraj… Titrajni dijalozi labinskog podzemlja umjetnička je instalacija nastala proučavanjem odnosa prostora, zvuka i svjetla u uvjetima podzemnog rudarskog svijeta Raše i Labina. Eksperimentalnim pristupom zvučne analize prostora dobiva se frekvencijski spektar stojnih valova. Upravo ti valovi nastali kao zvučni fenomen unutar zatvorenog prostora, svojim rasporedom i kompozicijom određuju karakter same arhitekture. Podzemni gradovi Raše i Labina svojom višestoljetnom povijesti i arhitekturom nude uvjete unutar kojih odnos zvuka, svjetla i mraka dobiva drugo značenje.

Mračni uvjeti u kojima vrebaju lako zapaljivi elementi ugljene prašine i plina metana zahtijevaju opreznost u ophođenju  izvorom svjetlosti. Upravo je to razlog zašto su u rudnicima korištene Davyjeve svjetiljke, posebno konstruirane za detekciju plina etana.

Suvremeni atmosferski uvjeti koji pogoduju globalnom zatopljenju zbog količine plina metana, odgovaraju nekadašnjim podzemno-rudarskim uvjetima. Izjednačavanjem podzemnog i nadzemnog, dolazi do propitkivanja trenutačnog atmosferskog stanja te je upravo ova umjetnička instalacija oblikovana pomoć u kinetičko-zvučno-svjetlosnih skulptura koje svojim izgledom podsjećaju na rudarske Davyjeve lampe. Znanstveno-eksperimentalni pristup korišten u zvučnoj analizi i prevođenju prostora u zvuk, zasniva se na fizikalnim zakonitostima akustike i zvuka. Uvođenjem elementa svjetla, te eksperimentiranjem s njegovim titrajem u odnosu na frekvenciju zvuka, dobiva se optički fenomen specifičan za ovaj rad.

Upravo taj fenomen otkriva strukture ispod površine onog vidljivog. Sintezom zvučnog i vizualnog Titrajni dijalozi labinskog podzemlja nastoji prenijeti publici iskustvo rudarskog života unutar kojeg je odnos ljudske snage i upornosti u formiranju podzemnog svijeta bilo glavno oružje u borbi s tamom. Titraju tami što zvukom pronalazi put svjetlosti, oblikuje život u istini.

→ Lokacija

MMSU // Rijeka

Godina 2020.

IAB_03 Umjetnici