Audiovizualna instalacija i performans:
POZZO XXI – Metal Guru (Massimo Savić, Dean Zahtila, Damir Stojnić)

Pijacal, Podlabin, nedjelja 28/10/2018 u 15h

Nakon više od tri mjeseca održavanja i više od 50.000 posjetitelja 2. Bijenale industrijske umjetnosti (IAB_02) bit će svečano zaključeno u nedjelju 28. listopada s događanjem iz programa za mlade “Iznad zemlje”. Umjetnička frakcija Labin Art Expressa XXI – Metal Guru (Massimo Savić, Dean Zahtila, Damir Stojnić) postavit će instalaciju i izvesti performans “POZZO XXI” odnosno umjetničku rekonstrukciju inauguracije najmlađeg grada u Istri – što nije Raša (Arsia) već Pozzo Littorio d’Arsia, današnji Podlabin (Piedalbona). Prvobitna inauguracija održana je 28. listopada 1942.

Rekonstrukcijom ovog događaja istoga dana i na istom mjestu gdje se održao prije 76 godina – na Pijacalu u podnožju izvoznog tornja okna Podlabin, tzv. “šohta” – Metal Guru želi jedan fundamentalan, ali lokalnoj i široj javnosti gotovo potpuno nepoznat događaj iz povijesti Labina ponovno staviti u fokus iz perspektive današnjeg vremena, te mu pridati stvarni i zasluženi značaj* oslobođen bilo kakvih političkih ili ideoloških konotacija.

Projekt “POZZO XXI” najavit će i skori početak izgradnje Podzemnog grada XXI te inicirati obilježavanje 28. listopada kao Dana Podlabina. Nakon renesansnog Labina (Albona) podno kojeg je izgrađen moderni Podlabin (Piedalbona), slijedi gradnja futurističkog Podzemnoglabina (Sottoalbona) u 8. horizontu bivšeg rudnika ispod Labina i Podlabina. Gradnja započinje ove godine i to obnovom spomenika kulture “šohta”.

Priprema i sama izvedba ovog umjetničkog događaja bit će snimana u svrhu produkcije kratkog dokumentarnog filma koji će povezati inauguraciju iz 1942. i njenu rekonstrukciju 2018. godine.

U ovom participativnom umjetničkom događanju uz Metal Guru sudjelovat će i Gradski orkestar Labin, RKUD Rudar, KUD Ivan Fonović Zlatela te Labinske mažoretkinje, kao i više od 100 građana (mladi od 15-25 godina, učesnici programa “Iznad zemlje”). Dan Podlabina 2018. završit će u KuC-u “Lamparna” gdje u 17 sati započinje kulturno-zabavni program ansambla ROMALE u organizaciji Udruge Roma – Rijeka.

*Premda se Raša, nekadašnja Arsia, stalno ističe kao najmlađi grad u Istri, to je zapravo Pozzo Littorio d’Arsia, današnji Podlabin. Svečano je inauguriran 28. listopada 1942. godine, dakle punih pet godina prije od Raše (Arsia, 1937). Izgrađen je nedaleko od novog rudarskog okna u podnožju drevnog Labina, prema projektu talijanskog arhitekta Eugenia Montuoria iz Rima koji je po sličnim zamislima osmislio i grad Sabaudia, nedaleko od glavnog grada Italije. Muntuori je projektiranje novog grada temeljio na talijanskom racionalizmu u graditeljstvu, uvažavao moć novog poretka, ali i tradiciju građenja ovog podneblja.

Pozzo Littorio je kao i Arsia imao sve atribute grada, ali ipak nije nikada smatran gradom, pogotovo ne samostalnim, jer će i nakon rata, najprije pod imenom Piedalbona te potom Podlabin, postati sastavni i dominantni dio Labina. Stari grad ubrzo ostaje bez škole, banke, pošte i drugih gradskih sadržaja koji će se preseliti u Podlabin, gdje ubrzo niču nove zgrade, nova naselja, a grad se širi prema Katurama i Vinežu u pravcu Rijeke. Danas se Podlabin kako je izgledao u svom početku, kao Pozzo Littorio, može vidjeti samo na starim razglednicama, ali još uvijek pojedini njegovi urbani dijelovi zavrjeđuju zaštitu kao djelomično očuvani primjeri talijanske funkcionalističko‐racionalističke arhitekture između dva rata.

Bijenale industrijske umjetnosti provodi se u sklopu projekta kojeg sufinancira EU iz EFRR-a, u okviru programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska V-A 2014.-2020.

Program za mlade Iznad zemlje II. Bijenala industrijske umjetnosti ukupne vrijednosti 648.240.93 HRK, koji traje od travnja 2018. do veljače 2019., s iznosom od 551.004,79 HRK sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.–2020.

 

 

 

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Labin Art Expressa XXI.