U sklopu Bijenala će do kraja listopada u Labinu, Raši, Vodnjanu, Puli i Rijeci biti predstavljeni radovi 27 domaćih i stranih umjetnika i umjetničkih kolektiva. Bijenale kuriraju članice kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW kojeg čine Sabina Sabolović, Nataša Ilić, Ana Dević i Ivet Ćurin

Od sredine srpnja do kraja listopada ove godine u Labinu, Raši, Vodnjanu, Puli i Rijeci održat će se drugo Bijenale industrijske umjetnosti – “Na leđima palih divova” u suorganizaciji Labin Art Expressa XXI s MMSU Rijeka i Arheološkim muzejom Istre i u sklopu projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. Bijenale kuriraju članice kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW kojeg čine Sabina Sabolović, Nataša Ilić, Ana Dević i Ivet Ćurin, te će na deset istarskih lokacija predstaviti radove 27 domaćih i stranih umjetnika i umjetničkih kolektiva.

Večeras izložba u vodnjanskoj Apoteci

Trodnevno otvorenje Bijenala industrijske umjetnosti u Vodnjanu, Puli, Raši i Labinu te u Rijeci obilježit će otvorenja izložbi s velikim brojem radova nastalih posebno za bijenale, brojni performansi, projekcije i stručna vodstva.

Prva je na redu je vodnjanska Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost koja večeras u 20 sati otvara izložbu Miljohna Ruperta i Ulrika Heltofta “Voynicheve botaničke studije”.

Među umjetnicima koji će osobno predstaviti svoje radove na Bijenalu posebno se ističe cijenjeni kolumbijski umjetnik s londonskom adresom, Oscar Murillo, čiji će se rad “Institut za rekoncilijaciju” izložiti u Puli, na trijemu Augustovog hrama te u izložbenom prostoru samog hrama. Otvorenje Murillove izložbe je u petak točno u podne, kada će se priredbom “PO-PO (pravionica i krivionica POetskih POkušaja)” predstaviti Škart.

Istoga dana, u petak u SENSE – Centru za tranzicijsku pravdu na adresi Danteov trg 3 u 12.45 otvara se izložba američke umjetnice Rajkamal Kahlon pod nazivom “Draga Jugoslavijo, žao mi je što vas moram obavijestiti…”, u 13.30 u pulskoj Galeriji Amfiteatar otvorit će se izložba Striga turske umjetnice CANAN.

Izložbe i performansi

Otvorenja se nastavljaju isti dan u Raši i Labinu. U 20 sati u Narodnom muzeju u Labinu predstavit će se Božena Končić Badurina dok će se u KUC-u Lamparni izložbama predstaviti umjetnici Zanny Begg i Elise McLeod, Nina Bunjevac, Phil Collins, Matija i Mauricio Ferlin, Ulrik Heltoft & Miljohn Ruperto, Luiza Margan, Nikolay Oleynikov, Daniela Ortiz, Dan Perjovsch i Laure Prouvost. Od 21 sat u Lamparni će se održati izvedba Matije Ferlina “Koreografije za predmete dok izvođača nema” zatim performans Božene Končić Badurina “Jednakosti, bratstvo, slobodo: Gdje ste?” u izvedbi Aleksandre Stojaković Olenjuk, a u 21.30 nastupa zbor Praksa. U 22 sata u Gradskoj knjižnici Labin predstavit će se rad Želimira Žilnika.

U bivšem kinu u Raši u petak u 18 sati predstavit će se izložbama Marko Tadić i Miro Manojlović, a od 18.30 organizira se šetnja gradom uz vodstvo Mladena Bajramovića.

U subotu, 21. srpnja u 10 sati ujutro pred spomenikom/kipom na ulazu u riječko brodogradilište 3. Maj počinje participativni performans “Koji dođu i stoje” hrvatske umjetnice s londonskom adresom Vlatke Horvat, i traje do 18 sati. U 20 sati otvara se grupna izložba u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti s radovima Fokus grupe, Vlatke Horvat, Siniše Ilića, Naeem Mohaiemen, Maryanto, Dana Perjovschia, Miljohn Ruperta i Selme Selman. (M. Ra.)

IZVOR: GlasIstre.hr