Nakon projekcije filma “Substrait (Underground Dailies)” američkog umjetnika Gordon Matta Clarka te projekcije dokumentarnog filma “Mreža solidarnosti” hrvatskog autora Gilda Bavčevića popratni filmski program Bijenala industrijske umjetnosti u KuC-u “Lamparna” nastavlja se u utorak, 22. ožujka 2016. filmom „K18“ hrvatskog autora Zlatka Kopljara.

ZLATKO KOPLJAR K18, 2014.

HD film, trajanje 13′ 54”

direktor fotografije: Boris Poljak, montaža: Damir Čučić, dizajn zvuka: Martin Semenčić, stihovi: Miloš Đurđević, recital: Ernesto Estrella Cozar, dizajn kostima: Tonči Vladislavić, kolorist: Nikola Bišćan, produkcija: Studio Guberocić

Zlatko Kopljar (1962.) je medijski umjetnik. Diplomirao je slikarstvo 1991. godine na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji. Autor je mnogobrojnih samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a 2004. godine predstavljao je Republiku Hrvatsku na 26. bijenalu u Sao Paulu. Živi i radi u Zagrebu, Hrvatska.

U zasada posljednjem u nizu radova iz serije K, umjetnik se oprašta od svog drugog ja – performera u fosforescentnom odijelu. Film nas vodi u dubinu šume, djevičanski prostor prirode netaknute čovjekovim prisustvom. Izrazito ekspresivni zvuk naracije doveden do psihotičnog krika u suprotnosti je s idiličnim prizorima šume, sve dok nas kretanje kamere ne dovede do praznog fosforescentnog odijela u kojem tijelo kao da je istrulilo. Čovječanstvo je nestalo, nalazimo se u post-apokaliptičkom svijetu u kojem se prirodne sile obračunavaju s posljednjim tragovima ljudske civilizacije. Referirajući se kao i uvijek na kurentnu situaciju i osobni osjećaj općeg nedostatka etičnosti koji vodi ka društvenoj entropiji, umjetnik zaključuje da je u pokušaju spasa (makar samo u umjetnosti), nužno i potrebno samom sebi izbiti svaki uvriježeni oslonac i težište.