Ovog petka, 20. svibnja u 16:00 sati održati će se program pod nazivom CINETECA (projekcije filmova o velikim svjetskim umjetnicima poput: Vincenta van Gogha, Marca Chagalla, Marcela Duchampa, Giorgia de Chirica, Josepha Beuysa, Fluxusa, Nam June Paika,…)

Na programu kinoteke Bijenala industrijske umjetnosti ovog petka je dokumentarni film o Giorgiu de Chiricu.

Petak, 20.05.2016., 16:00h, Giorgio de Chirico

Giorgio de Chirico (Volos, Grčka, 10.07.1888. – Rim, 20.11.1978.), Grčko-talijanski slikar; osnivač je metafizičke škole slikarstva. Najbolji dio svojeg slikarskog opusa stvorio je između 1909. i 1919., u svojoj metafizičkoj fazi, s motivima mirnih mediteranskih gradova punih svjetla.

U tekstu nastalom 1915. godine, on navodi da je istinsko djelo besmrtno ukoliko bježi od svih ljudskih granica, osobito od logike i smisla. Te granice se ruše kada jednom uđemo u polja dječije vizije i sna. Zatim se treba osloboditi svih prepoznatljivih formi, tradicionalnih ideja, svih popularnih simbola koje treba odstraniti. Ovime se De Chirico uvelike približio futurističkoj ideologiji, koja buntovno propagira jak antitradicionalizam.

De Chirico je stvorio vlastitu ikonografiju sastavljenu od tri tematska kruga: renesansni gradovi (koristi se geometrijskom shemom i perspektivom u kojoj vlada atmosfera plastične i metafizičke usamljenosti), krojačke lutke i figura manekena (čovjek bez očiju i lica, “bizarnog tijela, tužnog kao stroj “, smješten u magijski prostor), slika u slici (mahom metafizički interijeri, dvije vrste realnosti koje jedna drugu dovode u pitanje).

Ključ De Chiricovih radova je njegova predanost klasičnoj prošlosti, naročito mitovima. Njegovim novim pristupom se označava i način na koji tretira teme tragedije, enigme i melankolije.

“Moje slike su male, ali je svaka enigma.“

www.gk-labin.hr