Ove srijede, 28. rujna u 19:30 sati biti će prikazan posljednji dokumentarni film na programu pod nazivomCINETECA (projekcije filmova o velikim svjetskim umjetnicima poput: Vincenta van Gogha, Marca Chagalla, Marcela Duchampa, Giorgia de Chirica, Josepha Beuysa, Fluxusa, Nam June Paika,…).

Na programu kinoteke Bijenala industrijske umjetnosti u proteklih sedam mjeseci u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin i Galeriji “Lamparna” sveukupno je prikazano 28 dokumentarnih filmova o velikim svjetskim umjetnicima. U srijedu je na programu dokumentarni film Josepha Beuysa pod nazivom “Kunst und Antikunst”.

Srijeda, 28.9.2016., 19:30h, Joseph Beuys

Joseph Beuys (Krefeld, 12.05.1921. – Düsseldorf, 23.01.1986.), njemački avangardni umjetnik, teoretičar umjetnosti, kipar i slikar. Utjecao je na čitav niz suvremenih njemačkih i svjetskih umjetnika, među kojima osobito valja istaći Anselma Kiefera. Njegovo veliko djelo temelji se na konceptima humanizma, socijalne filozofije i antropozofije; što kulminira u ” proširenoj definiciji umjetnosti” i ideji socijalne skulpture kao „Gesamtkunstwerk“. Njegova karijera bila je obilježena strastvenim, čak i zajedljivim javnim raspravama. On se danas smatra jednim od najutjecajnijih umjetnika druge polovice 20. stoljeća.