Ovog petka, 2. rujna u 20:00 sati održati će se program pod nazivom CINETECA (projekcije filmova o velikim svjetskim umjetnicima poput: Vincenta van Gogha, Marca Chagalla, Marcela Duchampa, Giorgia de Chirica, Josepha Beuysa, Fluxusa, Nam June Paika,…)

Na programu kinoteke Bijenala industrijske umjetnosti ovog petka je dokumentarni film o Magritteu.

Petak, 2.9.2016., 20:00h, René François Ghislain Magritte

René François Ghislain Magritte (Lessines, 21.11.1898. – Bruxelles, 15.08.1967.) je bio belgijski slikar nadrealizma. Poznat je po domišljatim slikama, u kojima je stvarne objekte prikazivao u inače nemogućim odnosima.

Cilj velikog nadrealističkog umjetnika Renéa Magrittea bio je da izazove gledateljevu uobičajenu percepciju stvarnosti i “prisili” ga da bude osjetljiviji na svoje okruženje, pa je iza sebe ostavio niz provokativnih umjetničkih radova.

Prvu izložbu u SAD-u imao je 1936., a prvu samostalnu u Parizu 1948. godine. Njegova djela izlažu obične objekte u neobičnim okolnostima ili u čudnom kontekstu, dajući im nova značenja.

Primjerice, u „La trahison des images“ (varke slika) naslikana je lula koja izgleda kao model za neku reklamu duhana. Ispod lule je napisao; „Ovo nije lula“, što isprva zvuči kao kontradikcija, ali zapravo nije; jer to nije prava lula, nego samo njena slika. U tome se zrcali Magritteova filozofija da bez obzira koliko je neki objekt realistično nacrtan, ljudi ga nikada ne mogu percipirati kao stvarnog, nego samo njegovu sliku.

“Svaka je stvar misteriozna”, “Volim subverzivni humor”, “Zaista sam čovjek sa sjevera”, neke su od njegovih izjava koje sugeriraju kako je razmišljao slikar koji se koristio fotografskim objektivom da bi vidio “drugačije”.