Ovog petka, 5. kolovoza u 20:00 sati održati će se program pod nazivom CINETECA (projekcije filmova o velikim svjetskim umjetnicima poput: Vincenta van Gogha, Marca Chagalla, Marcela Duchampa, Giorgia de Chirica, Josepha Beuysa, Fluxusa, Nam June Paika,…)

Na programu kinoteke Bijenala industrijske umjetnosti ovog petka je dokumentarni film o Monetu.

Petak, 05.08.2016., 20:00h, Oscar-Claude Monet

Oscar-Claude Monet (Pariz, 14.11.1840. – Giverny, 5.12.1926.) je najdosljedniji francuski slikar impresionizma.

Početkom 19. stoljeća umjetnici su na otvorenom obično skicirali, no svoje slike su dovršavali u ateljeu. Monet je bio među prvima koji je cijelo platno naslikao i dovršio na otvorenom. Svoj slikarski stalak posvuda je nosio sa sobom – na plažu, u polje, na željezničku stanicu – a imao je i brodić preuređen u plovni atelje tako da je mogao slikati ploveći Seinom.

Monet je bio očaran svjetlom. Naslikao je nekoliko skupina sa istim motivom, pokazujući kako se boja mijenja s promjenom svjetlosti. Godina 1892-93. naslikao je niz slika katedrale u Rouenu, Francuska. Radio je brzo, ponekad više od 14 različitih slika dnevno, nanoseći debele slojeve boje koji su izgledali kao da oponašaju debljinu samog kamena.

Oko svoje kuće uredio je prekrasan vrt i izgradio ribnjak u koji je posadio lopoče. Sljedećih 25 godina taj vrt bio je njegova omiljena slikarska tema i ribnjak s lopočima uvijek je iznova slikao. Bio je očaran bojama tih cvjetova, svjetlosnim efektima na njegovu lišću i odrazima u vodi ribnjaka. Mnoge slike lopoča bile su goleme pa je Monet izgradio specijalni atelje u kojemu je radio.

Znanstvenici danas vode velike rasprave oko ovog velikog umjetnika. Smatraju kako su Leonardo da Vinci i Claude Monet  poznavali tajne ljudskoga oka koje istražitelji danas pokušavaju s mukom otkriti. Kako god, ovaj svestrani umjetnik će i dalje svojim djelima očaravati ljubitelje umjetnosti i skrivati tajne duše prenesene na platno.