Ovog petka, 15. srpnja u 20:00 sati održati će se program pod nazivom CINETECA (projekcije filmova o velikim svjetskim umjetnicima poput: Vincenta van Gogha, Marca Chagalla, Marcela Duchampa, Giorgia de Chirica, Josepha Beuysa, Fluxusa, Nam June Paika,…)

Na programu kinoteke Bijenala industrijske umjetnosti ovog petka je dokumentarni film o Damienu Hirstu.

Petak, 15.07.2016., 20:00h, Damien Hirst

Damien Steven Hirst (Bristol, Engleska, 07.06.1965.) je engleski umjetnik, poduzetnik i kolekcionar. On je najistaknutiji član skupine poznate kao Mladi britanski umjetnici (Young British Artists ili YBAs), koji su dominirali na umjetničkoj sceni u Velikoj Britaniji tijekom 1990-ih. Međunarodno je poznat, a navodno je i britanski najbogatiji živući umjetnik s bogatstvom u vrijednosti od 215 milijuna £.

Smrt je središnja tema Hirstova djela. Postao je poznat po nizu djela u kojima su uginule životinje (morski pas, dvije ovce i krave) očuvane, ponekad i nakon što su secirane, u formaldehidu. Najpoznatija od njih je Fizička nemogućnost smrti u umu nekog živog, 4,3 m dug morski pas tigar uronjen u prozirnu staklenu vitrinu ispunjenu formaldehidom. Također radi i „vrtuće slike”, stvorene na vrtućoj kružnoj površini, i „spot slike”, koje su redovi nasumično obojenih krugova koje stvaraju njegovi pomoćnici.

Iako su životinje − žive i mrtve − stoljećima bile izlagane u muzejima, akvarijima, zoološkim vrtovima i na znanstvenim izložbama, umjetnički svijet ostao je suzdržan prema inkorporiranju bioloških elemenata. Korištenjem životinja i dijelova životinja u skulpturama i drugim umjetničkim djelima Hirst je stvorio jedinstven stil, bez obzira na to u kojoj ga mjeri mi smatrali i umjetničkim. Hirst je, štono bi se trgovačkim jezikom reklo − postao brend.