IAB_00

Industrial Art Biennial

Bijenale industrijske umjetnosti / Industrial Art Biennial(IAB) – novi je umjetnički festivalski projekt Labin Art Expressa XXI (L.A.E. XXI), međunarodne bijenalne forme, koji bi se održavao svake 2 godine, najprije kao pilot projekt u Labinu, Raši i Rapcu (2014.), od 2015. godine i na drugim industrijskim lokalitetima u Istri (Pula, Plomin,Kanfanar, Rovinj,..), te od 2019. i u samom bivšem rudniku uglja u Labinu i Raši (budućem „Podzemnom gradu“), nakon njegove rekonstrukcije čiji je početak planiran u 2016. godini.Industrijska topografija cijele Labinštine, kao i brodograđevni kompleks u Puli, te brojni drugi industrijski lokaliteti u Istri, uz kompleksnu društveno-političkupozadinu kulturnog nasljeđa regije usko povezanog s njenim industrijskim razvojem, uz budući  in situ„Muzej rudarstva i industrije Istre“ u bivšem labinskom i raškom rudniku uglja, upravo nameće potrebu za međunarodnom umjetničkom manifestacijom vezanom uz širi pojam „industrijskog“ u umjetnosti (glazbena, vizualna, novomedijska, izvedbena,..). Na Bijenalu bi se, u različitim vidovima, izlagala, predstavljala i istraživala višeznačnost umjetničko-industrijske sprege, kao i sam kontekst povezanosti umjetnosti, znanosti i tehnologije.S obzirom da je takva vrsta manifestacija jedinstvena na području Hrvatske, ali i šire srednje-europske regije, nadogradila bi dosadašnju lokalnu i regionalnu kulturno-turističku ponudu, istovremeno  predstavljajući važan doprinos jačanju  identiteta i  kreiranju prepoznatljivosti bogate i u europskim okvirima značajne industrijske baštine Istre. Prvi pilot projekt realizirat će se se od 19. rujna do 4. listopada 2014. s oko 15 međunarodnih učesnika, kao priprema za prvi redovni Bijenale industrijske umjetnosi, u kolovozu i rujnu 2015. godine, koji bi se nakon toga održavao svake 2 godine, u trajanju od 45-60 dana, i to upravo tijekom održavanja Venecijanskog bijenala, na kojem bi se IAB i promovirao.

Koristit će se različite prezentacijske forme, u širokom rasponu od klasičnih (izložbe, koncerti, performansi, instalacije, projekcije,…)do novomedijskih (akcije, ambijentalne umjetničko-arhitektonske intervencije, interaktivne mixed media instalacije, virtualni 3D objekti i prostori,…), čime bi različitim pristupima, poetikama  i izvedbenim tehnikama bio predstavljen svojevrstan presjek i aktualno stanje jednog, u našim krajevima, ali i globalno nedovoljno obrađenog segmenta u umjetnosti, s tendencijom njegovog  pretvaranja  u prepoznatljiv kulturno-turistički proizvod (brand).

Osim prezentacije samih umjetničkih djelapredviđen je i niz pratećih tematskih programa (didaktičke radionice, stručne tribine, predavanja, međunarodni simpozij, izložba „Rudnici kulture“, izložbe studenata likovnih i arhitektonskih akademija,…), koji će potaknuti  i intenzivirati mobilnost hrvatskih i inozemnih kulturnih djelatnika, ali i znatniji interes posjetitelja, s krajnjim ciljem kulturne razmjene i suradnje umjetnika i kulturnih djelatnika iz šire međunarodne zajednice.

Izložbe, koncerti i druge aktivnosti biti će prigodno dokumentirane (audio-video-foto) u svrhu formiranjadigitalne baze podataka o audiovizualnom stvaralaštvu vezanom uz manifestaciju, kao i stvaranje arhive – kolekcije radova putem otkupa i donacija, koji bi postali dio stalnog postava budućeg „Muzeja industrijske umjetnosti“ u Podzemnom gradu XXI.